Marketing: Verandering door de jaren heen

Marketing is gedurende de laatste dertig jaar extreem veranderd, voor zowel de marketeer als de consument. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw waren de zaken omtrent marketing veel duidelijker. Als je nieuwe klanten wilde verwerven gaf je geld uit aan reclame. Dit varieerde van reclame op tv tot reclame in geprinte advertenties. Tegenwoordig hebben marketeers het minder makkelijk. Op het gebied van marketing betreft het voortaan een ingewikkeld netwerk van kanalen. Daarnaast is, misschien tegen de verwachtingen in, de individuele consument belangrijker geworden. Maar hoe zijn deze veranderingen tot stand gekomen?

Jaren ‘90: Telefoonboek is goud waard

Als je de mensen thuis wilde bereiken kon je dit het beste doen door middel van advertenties in kranten, directe mails of magazines. Voor het vinden van zakelijke contactinformatie gebruikte je het telefoonboek, de Gouden Gids. Advertenties in deze boeken waren dus van grote waarde, aangezien deze boeken volop gebruikt werden in het zakenleven. Vormen van marketing uit de jaren ‘90 die voor onze generatie wat bekender klinken zijn marketing via billboards en televisie. De reclame via televisie was toen der tijd echter wel anders. Denk bijvoorbeeld aan de lange informatieve reclames van ‘Tel sell’. Deze komen nu nauwelijks nog voor.

2019: Marketing? Dat doen we online

Kranten zijn nog steeds een goede bron voor marketing. Kranten worden voortaan echter voornamelijk online gelezen. Dit betekent dat advertenties in kranten voortaan ook via het internet gaan. Social media, webdesign en e-mail zijn voortaan de belangrijkste waarden van online marketing. Daarnaast zijn influencers steeds belangrijker geworden. Denk hierbij aan beroemde sporters/modellen die bepaalde kledingmerken dragen. Ten slotte zijn techneuten en data analisten ongelofelijk belangrijk geworden. Elke klik van de consument moet geanalyseerd worden. Waar men vroeger nog wat meer met losse flodders kon schieten, vereist marketing voortaan, vanwege de grote mate van details op het internet, veel zorgvuldigheid.

Marketing in de toekomst?

Gezien de ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar is het moeilijk om hier een voorspelling van te doen. We zullen zien wat de marketingmiddelen ons de komende jaren zullen brengen. Een ding is zeker. Op het gebied van marketing is het internet niet meer weg te denken.