Marketingstrategie bepalen aan de hand van de waardestrategieën van Treacy en Wiersema

Voor bedrijven is het belangrijk een duidelijke marketingstrategie op te stellen. Dit kan het beste gedaan worden aan de hand van een model. Er bestaan erg veel modellen voor het bepalen van de juiste marketingstrategie. De waardestrategieën van Treacy en Wiersema zijn een goed voorbeeld van zo’n model. In deze blog wordt het model uitgelegd en benoemd hoe het jou kan helpen bij het bepalen van je marketingstrategie. 

Waardestrategieën van Treacy en Wiersema

De management professoren Treacy en Wiersema laten in hun model zien dat een bedrijf zich op 3 manieren kan onderscheiden met haar concurrenten: product leadership, operational excellence en customer intimacy. Het is belangrijk voor bedrijven om zich te onderscheiden ten opzichte van haar concurrenten. Wanneer je gebruik maakt van dit model kies dan 1 van de volgende waardestrategieën. 

Product leadership

Product leadership is het uitblinken in productleiderschap ten opzichte van je concurrenten. Dit wil zeggen dat je als bedrijf excelleert op het gebied van je product dat je verkoopt. Wanneer er gekozen wordt voor deze strategie is het belangrijk dat je je product blijft innoveren en veel tijd steekt in het ontwikkelen van innovatieve producten. Bedrijven die zich focussen op product leadership zijn vaak bezig in de technologische branches. Een paar voorbeelden van bedrijven die zich focussen op product leadership: Apple, Tesla en Netflix. Deze bedrijven hoeven weinig reclame te maken, maar behoren tot de meest bekende merken ter wereld. Dit bereiken ze door te excelleren in hun product. 

Operational excellence 

Operational excellence wil zeggen dat een organisatie zich onderscheidt door middel van een excellerend productieproces. Dit wil zeggen dat een bedrijf een optimale dienstverlening wil bereiken door het goed en efficiënt uitvoeren van alle bedrijfsprocessen. Dit heeft als gevolg dat de kosten laag blijven en het gemak voor de klant toeneemt. Operational excellence bedrijven willen niet alleen de goedkoopste zijn. De focus ligt echt op het op tijd leveren van producten, weinig inspanning voor de klant creëren bij het kopen van producten en het realiseren van lage aanschafkosten. Voorbeelden van operational excellence bedrijven: Ikea, Wal-Mart en Hema. 

Customer intimacy 

Bedrijven die zich focussen op customer intimacy blinken uit in relatiemarketing. Klantenpartnerschap staat centraal en de relatie met de klant staat stipt op 1 binnen de bedrijfsvoering. Bedrijven die zich focussen op customer intimacy willen graag langdurige klantrelaties opbouwen en stellen een individuele klantbenadering centraal. Ze willen graag trouwe klanten creëren die lange tijd terug blijven komen. Loyale klanten leveren namelijk meer op. Voorbeelden van bedrijven die zich focussen op customer intimacy: Amazon, Coolblue en Albert Heijn. Al deze bedrijven hebben de klant op 1 staan en proberen zo loyale klanten te verkrijgen. 

Welke strategie te kiezen?

Het is voor ieder bedrijf belangrijk om op alle 3 deze strategieën te kunnen overleven. Dit betekend dat de andere 2 strategieën wel degelijk nog aandacht moeten krijgen. Echter wordt er 1 strategie gekozen waar het bedrijf zich op gaat focussen en hopelijk uitblinken ten opzichte van de concurrent.